Květen 2009

Zkuste vytvořit kreativní dílko tradiční technikou modrotisku

6. května 2009 v 15:26 | L.Dvorská |  Volný Čas
Modrotisk je negativní tisk spočívající ve vykrytí vybraného vzoru rezervážní směsí, která zabrání proniknutí barvy na textil. Původně se modrotisk využíval při výrobě lidových krojů, typickým materiálem je pro Horácko a Valašsko. Modrotiskařské dílny jsou dodnes v Olešnici na Moravě a ve Strážnici. Tuto krásnou textilní techniku se však můžete naučit i vy.

Vitamín A oceníme v létě při opalování

3. května 2009 v 16:01 | K.Dlouhová |  Zdraví



Zdraví a krása jsou na sobě vzájemně závislé veličiny, které jsou také neodlučně spojené s vitamíny. Ty jsou velmi důležité pro zdraví a krásu pleti, vlasů, nehtů a dalších orgánů, ale i pro dobrou duševní náladu.



Sedm žhavých jarních trendů pro váš botník: barvy, květinové vzory, metalíza, pásky i třásně

3. května 2009 v 14:19 | K.Dlouhová |  Móda a Krása
Letošní jaro a léto přeje barevným botkám. Hitem jsou především metalizované barvy. Nosí se boty s pásky kolem kotníku i celopáskované. Svůj botník nezapomeňte doplnit o boty s květinovými vzory nebo o módní třásně. Všech sedm žhavých módních trendů pro váš jarní a letní botník vám blíže představí náš článek.

Tak to zkusíme no :D

3. května 2009 v 14:00 | K.Dlouhová

prý to zvíší návštěvnost a zkusit se má všechno že ,takže
Zvýrazni sa!

Vepřová panenka v kabátku

3. května 2009 v 13:49 | Sylva Nová |  Recepty

Vepřová panenka v kabátku

Vepřová panenka v kabátku
Vepřová panenka v kabátku
foto: Vitana
Jak připravit vepřové maso tak, aby si udrželo šťávu? Upečte ho zabalené v plátcích slaniny! Bude šťavnaté a nasaje tu úžasnou uzenou chuť.

Proč ten odpor ke škole?

3. května 2009 v 13:47 | K.Dlouhová |  Dítě
Děti mají tendenci snižovat význam školy

Děti v pubertě jsou roztodivné bytosti. Někdy jakoby měly snahu zavrhnout všechny hodnoty, které jste jim vštěpovali. Včetně vzdělání.
Pokud jste s počátkem školního roku utrpěli od svého pubertálního potomka další ránu, protože vám oznámil, že už ho škola nebaví, vězte, že to není neobvyklý jev.

Pokoj puberťáka? Vstup zakázán!

3. května 2009 v 13:44 | L.Dvorská |  Dítě
Pokoj puberťáka připomíná džungli
Co oči nevidí, to srdce nebolí. Vyzbrojena tímto heslem od jistého věku klepu na dveře pokoje svého pubertálního dítěte a zůstávám raději stát na prahu. Dcera stačí zavřít na počítači konverzaci se spolužačkou, ve které právě řešily nedostatky trapných matek, a já si zachovám iluzi o své sladké holčičce.

Děti a čas: Naučte je ho chápat!

3. května 2009 v 13:41 | Sylva Nová |  Dítě
Jak vysvětlit dítěti pojem času?

Nedaří se vám vysvětlit svému dítku, co je včera nebo zítra? Možná se po několika nezdařených pokusech vysvětlit mu pojem času spoléháte spíše na to, že ho to ve školce naučí. Neházejte ale flintu do žita! Pomocí našich jednoduchých triků si s tím hravě poradíte.
zdroj-prozeny.cz

Chutné recepty pro Začátečníky

3. května 2009 v 11:04 | L.Dvorská |  Recepty

Rychlý pekáč, slaný štrúdl, szegedínský guláš..

"Rychlý pekáč" pro začátečníky

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut

Složení:
5OO g vepřového nebo kuřecího masa
2 velké cibule
2 stroužky česneku
Cca 10 středně velkých brambor
3-5 lžic oleje
Sůl, pepř, majoránka, mletá paprika, grilovací koření, případně vegeta nebo jiné vaše oblíbené koření, Nepovinně: ostrá paprička

Příprava:
Maso nakrájíme na kostky, cibuli na kolečka nebo na proužky a brambory na širší kolečka.

Všechny nakrájené suroviny smícháme v pekáčku s troškou oleje, solí a kořením, dobře promícháme.

Česnek můžeme dát nakrájený na plátky, utřený nebo jen celé stroužky, které po upečení vyndáme.

Kdo má rád ostřejší pokrmy, může přidat pálivou papričku. Mírně podlijeme vodou a zakryté upečeme do růžova.

Slaný štrúdl pro začátečníky

Doba přípravy: 60 minut

Složení:
Dobrou chuťbalíček listového těsta (cca 400 g)
zelenina 2 sáčky mražené nebo nakrájená směs čerstvé zeleniny)
200 g salámu (nebo šunky)
200 g strouhaného sýra eidam (nebo větší část eidam a menší část niva)
vajíčko na potření povrchu a semínka na posypání (např. sezam, lněné semínko...)

Příprava:
Zeleninu podusíme na másle a necháme vychladnout. Listové těsto rozpůlíme a postupně vyválíme dva obdélníky. Každý obdélník naplníme směsí zeleniny, salámu a strouhaného sýra. Salám může být nakrájený na nudličky nebo pokládáme na těsto plátky a na tyto plátky teprve dáme zeleninu a sýr.

Záviny zabalíme, položíme na plech vyložený pečící fólií nebo pečícím papírem. Dáváme švem dolů, aby se závin neotevřel. Propícháme nožem tak, aby bylo propíchnuté celé těsto až do náplně, aby mohla unikat pára a aby závin nepraskl.

Potřeme vajíčkem a kdo má rád semínka - například sezamová, lněná, slunečnicová nebo dýňová, může záviny posypat. Upečeme do růžova. Nekrájíme horké, náplň by vytekla, necháme částečně nebo úplně vychladnout.

Tento recept můžeme obměňovat podle vlastní fantazie, do náplně jsou dobré i houby, cibulka, hořčice či kečup, kysané zelí...

Szegedínský guláš pro začátečníky

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 minut

Složení:
500 g vepřového masa plecko (případně libový bůček)
500g kysaného zelí
Sádlo (nebo olej)
Cibule
Sůl, pepř, mletá paprika sladká a může být i špetka pálivé Sladká smetana, Hladká mouka cca 1 až 2 polévkové lžíce

Příprava:
Vepřové maso nakrájíme na kostky, cibuli na drobné kostičky. Nakrájenou cibuli osmahneme na sádle, přidáme mletou papriku. Dáváme ale pozor, aby tuk nebyl příliš rozpálený, paprika by mohla zhořknout.

Promícháme a přidáme maso nakrájené na kostky, opražíme ze všech stran. Opepříme a osolíme, podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme tak dlouho, až je maso skoro měkké. Potom přidáme kysané zelí. Dusíme ještě tak dlouho, až změkne také zelí.

Ve sladké smetaně rozmícháme hladkou mouku, přidáme do guláše a za stálého míchání dobře provaříme.


Umíte vážit bez váhy?

3. května 2009 v 10:54 | Sylva Nová |  Zajímavosti

Často i v receptech renomovaných autorů najdeme údaj, který nás zastaví v rozletu. Jak veliký je střední brambor?


Plastický chirurg: Nejhorší jsou ambiciózní matky!

3. května 2009 v 10:02 | Sylva Nová |  Móda a Krása
Pojem královna krásy je pro nás většinou spojen s představou přirozené krásy. "To už je ale často jen iluze," tvrdí známý plastický chirurg MUDr. Jan Měšťák.
Na světových soutěžích krásy se dívky dokonce už nespokojí jen s úpravami obličeje, prsou nebo boků. Českou Miss 2008 Elišku Bučkovou v zahraničí doslova šokovalo, že některé dívky v touze uspět mají i vyoperovaná žebra!
"Každou extravagantní úpravu poznám, drobnější vylepšení, pokud jsou dobře provedená, jdou odhalit jen velmi těžko," vysvětluje MUDr. Měšťák, který byl několikrát porotcem v soutěží Miss.
zdroj-zena.cz


Delikatesy četníka ze St. Tropez

3. května 2009 v 9:59 | Sylva Nová |  Recepty

Kořeny Louise de Funèse se projevily i v oblibě některých španělských pochoutek, které znal ze svého dětství z domova.
Slavný francouzský herec (1914-1983) se narodil a celý život žil ve Francii. Jeho rodiče však byli Španělé, otec pak známý advokát. Louis po nich zdědil nejen obrovský jižanský temperament, který dokonale využil ve svých rolích - zejména v několika dílech slavného četníka. Neméně se proslavil i jako majitel věhlasého centra gurmánů
Přímo z jeho úst si poslechněte recept na Septimův bramborový nákyp (u filmu Grand restaurant pana Septima, 1966)

zdroj-zena.cz




Jezte potraviny bez „éček“!

2. května 2009 v 21:12 | M.Kudlová |  Zdraví
zdroj-moda.cz
(obrázky vždy naše ;)


Konec umělých nehtů?

2. května 2009 v 20:43 | K.Dlouhová |  Móda a Krása
Když k nám před mnoha lety přijela na návštěvu kamarádka ze Švýcarska, nestačila jsem obdivovat její dlouhé a pevné nehty. Neřekla mi tehdy, že jsou umělé. Nechala mne se vyptávat jak je možné, že si je nezlomí při práci, jakou stravu či potravinové doplňky užívá, jak to, že se lak z nehtů neloupe... No prostě byla jsem jak Alenka v říši divů.

Když se k nám po revoluci umělé nehty dostaly, byla jsem mezi prvními, které si je nechaly udělat. Při mém povolání byly upravené ruce nutností, navíc mi umožňovaly zachovat dosavadní životní styl na chalupě. Mohla jsem s nimi dělat dříví, okopávat záhonky na zahradě, máchat se ve vodě a nehtů ani laku na nich se nic nedotklo. Přesto, že celou tu dobu jsem si byla vědoma, že umělé nehty vlastním neprospívají, po nástupu na zasloužený odpočinek jsem se s nimi těžko loučila. Po jejich odstranění totiž vlastní nehty připomínaly cigaretové papírky a já tak musela dlouho chodit s nehty ošklivě olámanými.

Vydržela jsem ale a k umělým se už nevrátila. Vždyť na chalupě u lesa jsou jiné priority. Navíc dnes je přece tolik možností využít různých vylepšení a aplikací, které nehtům neškodí. Potisky se vzory kytiček, geometrickými tvary či ozdobné kamínky... Krátké nehty se vkusem ozdobené působí hezky a přirozeně, navíc jsou dnes módní. Jak je vidět matka příroda i na tomto poli začíná vítězit a naše mužské protějšky ji přitom tleskají.

Tapety se vrací! Modernímu interiéru tapety sluší!

2. května 2009 v 20:39 | K.Dlouhová |  Teplo Domova
Pokud porovnáme vlastnosti dnešních tapet a těch z 80. let, můžeme si skutečně oddechnout. Nové tapety totiž mají delší životnost, použité materiály jsou kvalitnější, snadno se udržují, snesou podklad, který není dokonale připravený a právě to usnadní mnoho práce při jejich aplikaci, která je o mnoho jednodušší.

Tapety se také kladou na stěnu odlišným způsobem než dříve. Lepidlo se připraví a nechá nabobtnat, poté se nanese na zeď a suché tapety se lepí rovnou na ní. Pruhy tapet se kladou těsně vedle sebe tak, aby nevznikla žádná mezírka, nepřekrývají se však. Položený pruh tapety se uhladí tak, že se přejede válečkem nebo tapetářským kartáčem, tím se zajistí dokonalé přilnutí tapety k podkladu a odstraní se všechny případné vzduchové bublinky či drobné nebo větší nerovnosti na ploše tapety. Takto byste měla dospět k dokonalému výsledku a jen se jím nechat kochat kdykoli se na tapetu podíváte. Při zakomponování tapet do interiéru není rozhodně cílem potapetovat všechny stěny v místnosti a myslet si, že jedině tímhle způsobem je práce dokonale udělaná. Přesně naopak. Vybrat si stěnu, která bude dominovat celé místnosti a zdůraznit ji moderním tapetovým vzorem je přesně ten pravý způsob, tak interiér dokonale zateplit a dodat mu šmrnc. Motiv tapety by se pak měl v dané místnosti alespoň ještě jednou znovu opakovat, aby výsledný efekt působil komplexně.


Změňte starý účes na JARNÍ účes!

2. května 2009 v 20:33 | K.Dlouhová |  Móda a Krása

Mikáda se drží

Klasická mikáda, jaká byla in v minulé sezóně - tzv. "bob", už poněkud ustupují do pozadí, ale mikádo jako takové si ještě rozhodně drží své místo na výsluní. Prodělalo totiž menší proměnu - od symetrického, v zásadě klasického a neprovokujícího přešlo k provokujícímu a zábavnému. Trendy jsou všechny asymetrie - ofina už nemusí být pečlivě rovně střižená, naopak veškeré inovace jdou do módy, a podobně je to i s celkovým zarovnáním délky - například zadní linie vlasů může zůstat delší, nebo nepravidelně zarovnaná.


Hříbek v novém

Lehce podobný k mikádu je i aktuální trend delšího hříbka. Ten se hodí především pro dámy s pěkně tvarovaným obličejem, protože zdůrazňuje linie tváře (ale i nedostatky v obličeji). Světlejšími vlasy v oblasti ofiny pak docílíte ještě většího prosvětlení obličeje.


Textury? Ano!

Další z aktuálních trendů je texturování vlasů. Kudrny, vlny a lokny v různých odstínech vypadají elegantně a velmi žensky. Ozdobí nejeden slavnostní účes, ať už vznikl z dlouhých či z krátkých vlasů. Pokud netoužíte po vlnách na celé hlavě, nic nezkazíte například jedním silným zvlněným pramenem. Vlny ale skutečně letí!


Melíry ano, ale...

Fenomén melírování vlasů doslova pohltil svět, a změna číslice na konci letopočtu s tím rozhodně nic nezměnila. Melírky jsou stále v kurzu a oblíbené, nejnovější trendy už ale směřuj daleko pryč od pravidelně a ostře oddělených pramenů směrem k méně nápadným přechodům. Kombinují se barvy, které k sobě ladí, nejsou vůči sobě agresivní, ale naopak se doplňují, takzvaně tón v tónu. Druhou možnou variantou je nabarvení jednoho silnějšího pramenu, který se rozprostře v té části účesu, kde chceme dosáhnout poutavějšího efektu.



Zelenina – pochoutka téměř bez kalorií

2. května 2009 v 20:28 | K.Dlouhová |  Zdraví
Zelenina má v našem v našem jídelníčku význam hlavně kvůli obsahu vitamínu C a dalších vitamínů a minerálů. V boji o pěknou postavu ale oceníme i její minimální množství kalorií. Přitom zasytí a obsahuje také důležitou vlákninu.
Doporučovaná denní dávka ovoce a zeleniny je 600 g, více bychom přitom měli jíst zeleniny, než kaloričtějšího ovoce. Navíc část denní dávky má být konzumována zasyrova, například i v salátech a pomazánkách, část může být zpracována tepelně.
Nejlepší (nejšetrnější) způsob přípravy je v páře. Zeleninu bychom měli vařit co nejkratší dobu a vkládat ji až do vroucí vody. Zeleninové pokrmy by se neměly ani ohřívat. Co se týče přípravy zeleniny - ať už k tepelnému zpracování, či konzumaci zasyrova, nečistot ji zbavíme pod tekoucí vodou, nemá se namáčet, aby se nevyluhovaly cenné látky. Loupat a škrábat se má též až těsně před zpracováním. Pro zachování vitamínů se nehodí vařit v tlakovém hrnci - vysokou teplotou trpí biologická hodnota zeleniny.

K nejméně kalorickým zeleninám patří okurka, ředkvička a salát, dále kedlubna, květák, kapusta, cuketa a rajčata. Nejvíce kalorií získáme z brambor, které obsahují hodně sacharidů. Pozor také na konzervované zeleninové saláty v v různých nálevech, zejména s cukrem.