Delikatesy četníka ze St. Tropez

3. května 2009 v 9:59 | Sylva Nová |  Recepty

Kořeny Louise de Funèse se projevily i v oblibě některých španělských pochoutek, které znal ze svého dětství z domova.
Slavný francouzský herec (1914-1983) se narodil a celý život žil ve Francii. Jeho rodiče však byli Španělé, otec pak známý advokát. Louis po nich zdědil nejen obrovský jižanský temperament, který dokonale využil ve svých rolích - zejména v několika dílech slavného četníka. Neméně se proslavil i jako majitel věhlasého centra gurmánů
Přímo z jeho úst si poslechněte recept na Septimův bramborový nákyp (u filmu Grand restaurant pana Septima, 1966)

zdroj-zena.cz




Pikantní mleté na pomerančích

500 g mletého hovězího masa, 4 lžíce oleje, 3 cibule, 1 lžička mleté papriky, 1 chilli paprička, sůl, 1 červená paprika, 2 zelené papriky, 6 středních rajčat, 500 ml červeného vína, 750 g malých vařených brambor, 2 pomeranče.


Na rozpálený olej dáme maso, nakrájenou cibuli, mletou papriku a jemně pokrájenou chilli papričku. Osolíme a krátce osmahneme. Přidáme nakrájenou červenou a zelenou papriku, čtvrtky rajčat, podlijeme vínem a dusíme. Měkkou směs rozložíme na pekáč, na ni dáme brambory, ty poklademe dílky pomerančů a dáme na 5 minut zapéct do předehřáté trouby.
Středomořská jídla, která herec miloval, byla velmi zdravá a prospěšná pro jeho nemocné srdce. Bohužel herec nebyl ochoten zmírnit své pracovní tempo a vzdát se impulzivních postav, které mu mohly přivodit infarkt. To vedlo také k jeho předčasné smrti. Vždy, když si Louis de Funès chtěl udělat mořské plody, vznikla z toho nakonec paella - tradiční španělské jídlo.

Paella s mořskými plody

500 g rýže, 600 g rajčat, 1 cibule, 300 g hrášku, 1 200g kuřete, 300 g vepřové ledviny, 400 g mušlí, 6 neloupaných krevet, 2 červené masité papriky, 5 stroužků česneku, 1,3 litru masového vývaru, 9 lžic olivového oleje, šafrán, mletý černý pepř, sladká paprika mletá, sůl, 1 bobkový list


Papriky oloupeme a nakrájíme. Spařená rajčata oloupeme a nakrájíme na větší kousky, semínka vyjmeme. Kuře nakrájíme na 12 kousků, vepřovou ledvinu na kostky, mušle vypereme kartáčkem pod vodou a opláchneme také krevety. Na oleji osmahneme kousky kuřete, osolíme opepříme a vyjmeme. Osmažíme krevety, vyjmeme a smažíme mušle, až se otevřou, vyjmeme a vše udržujeme teplé.
Poté osmažíme česnek a cibulku, přidáme hrášek, rajčata a krátce podusíme. Přidáme šafrán, mletou papriku, osolíme a opepříme, přidáme bobkový list. Přisypeme rýži, alijeme vařícím vývarem, vaříme asi 25 minut, před koncem varu přidáme nakrájenou papriku. Poté na rýži rozložíme drůbež, mořské plody a kousky ledviny. Přikryté alobalem necháme v troubě asi čtvrt hodiny zapéct.
Louis de Funès žil na zámku Clermont na Loiře u Nantes, kde se velmi rád staral o zahradu a zejména růže. Dokonce se mu podařilo vyšlechtit. oranžovou růži La rose de Louis de Funès, která je oficiálně uznaným druhem. Staral se však také doře o bylinkový záhon a rostlinky z něj velice často používal do oblíbených pokrmů.Tady je jeden z nich.

Křidýlko nebo stehýnko aneb Pochoutka se saturejkou

4 kuřecí stehna, 3 lžíce rajčatového protlaku, lžičku sušené saturejky, 1 stroužek česneku, 1 lžička sójové omáčky, 2 lžíce oleje, sůl.


Stehna v kloubu překrojíme na polovinu, Všechny ingredience dobře promícháme spolu s kuřecími stehny a necháme marinovat několik hodin. Poté osolíme a grilujeme. Podáváme s bílým chlebem a kvalitním francouzským červeným vínem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama