Jezte potraviny bez „éček“!

2. května 2009 v 21:12 | M.Kudlová |  Zdraví
zdroj-moda.cz
(obrázky vždy naše ;)

V našem jídelníčku neustále přibývá takzvaných "éček", kolem nichž se vede řada diskuzí. Rozhodně ne všechna éčka v potravinách jsou škodlivá, některá z éček jsou neškodná, jiná naopak ale mohou mít nepříznivý vliv na zdraví člověka, který je konzumuje. Proto bychom se v nich měli vyznat.

"Éčka" - látky přidávané do potravin skrývající se pod číselnými kódy začínající písmenem E (systém platí v celé Evropské unii), můžeme rozdělit do několika kategorií podle jejich technologické funkce. Tyto látky prodlužují dobu trvanlivosti potravin nebo upravují a zvýrazňují jejich chuť a barvu. Odborně se nazývají aditiva. Jejich používání reguluje ministerstvo zdravotnictví vyhláškou č. 304/2004 Sb.. Seznam přídatných látek musí být vždy uveden na obalu výrobku.

"Éčka" jak bylo řečeno dělíme podle jejich technologické funkce v potravinách na barviva (E 100 - E 199), konzervanty (E 200 - E 299), antioxidanty (E 300 - E 399), zahušťovadla (E 406 - E 415) kyseliny, regulátory kyselosti, tavicí soli, kypřicí látky, náhradní sladidla, látky zvýrazňující chuť nebo aroma, želírující látky, modifikovaný škrob, stabilizátory, emulgátory, protispékavé látky, odpěňovače, zvlhčující látky, lešticí látky, látky zlepšující mouku a podobně.

Jak už názvy napovídají - například barviva zlepší barevně vzhled potraviny, antioxidanty chrání potravinu proti zkáze způsobené oxidací (kyslíkem), konzervanty zase zamezují růstu mikroorganismů, které by mohly být pro lidský organismus škodlivé - z uměle vyrobených konzervačních látek je nejznámější oxid siřičitý, kyselina sorbová či kyselina benzoová, přitom oxid siřičitý může vyvolávat u citlivých osob alergické reakce. Vedle toho konzervanty z přírodních zdrojů jsou například kuchyňská sůl či ocet.

Náhradní sladidla pomáhají navodit sladkou chuť, i když neobsahují cukry. Za náhradní sladidla se nepovažuje ale fruktóza a med, které někde cukr nahrazují. Nadměrná konzumace umělých sladidel může vyvolat projímavé účinky. Stabilizátory pomáhají udržovat fyzikální vlastnosti potraviny, emulgátory umožňují tvorbu stejnorodé směsi dvou nebo více nemísitelných kapalných fází nebo které tuto směs udržují, protispékavé (protihrudkující) látky zase snižují tendenci jednotlivých částic potraviny ulpívat na sobě. Leštící látky se používají zejména k úpravě povrchu potravin, například cukrovinek, čokolády nebo sušenek a plnidla jsou látky, které pomáhají zvětšit objem potraviny, aniž by zvýšily podstatně její energetickou hodnotu.

Kromě toho se používají i různé balící plyny jako argon, helium či dusík, které se zavádí do obalu, čím se prodlužuje také trvanlivost potravin - na obalu se to označuje slovy "Baleno v ochranné atmosféře".

Jak již bylo zmíněno, éčka nám hlídá ministerstvo zdravotnictví, ale nikdo neprovádí testy, kdo kolik těchto látek sní, či v jakých kombinacích. Vzhledem k tomu, že tyto látky naši předkové nekonzumovali, nedá se říct, zda jsou při dlouhodobém požívání škodlivé, či neškodné. Určitě je však lepší držet se přírodní nekonzervované stravy.

Běžně používané "éčka", které se pokládají za málo škodlivé nebo neškodné

E100,101,103,104,105,111,121,122,126,130,132,140,151,152,160,161,162,163,70,174,180,181,200,201,202,203,236,237,238,260,261,262,263,270,280,281,282, 290, 300, 301,303,304,305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440,450, 471, 472, 473, 474, 475, 480

Podezřelé přísady, ktoré se považují za škodlivé a v některých státech jsou dokonce zakázané

E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477

"Éčka" obecně pokládané za škodlivá, která najdete nejčastěji v importovaných potravinách (pozor například na pudingy)

E 102, 110, 120, 123, 124
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 babča babča | Web | 3. května 2009 v 8:01 | Reagovat

ečka tady byly jsou a budou souhlasím s tím,že dneska se dávají snad do všeho a určitě to není dobré,ale doma mám šíleného vola ečkaře co žere snad jenom máčené proso a pšenicu bo si myslí,že ho to spasí doufám,že zmoudří,protože si myslím,že pro lidstvo jsou větší hrozbou potraviny modifikované a klonované

2 babča babča | Web | 3. května 2009 v 8:05 | Reagovat

a ještě bych chtěla dodat,vaše stránky mně mile překvapily a přeju vám mnoho čtenářů a úspěchu v jejich tvorbě určitě se stanu vašim pravidelným návštěvníkem a doufám,že je nezačne okupovat sekta těhotnýcha šílených mamin jak je to na většině stránek pro ženy

3 Jana Jana | E-mail | Web | 20. června 2016 v 9:32 | Reagovat

Mám doma potravinovou skříň, kam ukládám většinu potravin, ale zrovna éčkům se snažím vyhnout ;-) Praktické jsou i fajn úchytky http://www.ankahb.cz/uchytky-katskup130.php

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama